Hace poco más de 1 año os contamos qué es la MAT (línea de enormes torres de Muy Alta Tensión) que recorrerá en breve nuestro territorio castellonense desde Almassora a Morella, como una larga cicatriz atravesando unas comarcas ya heridas en muchos casos por otros motivos.
Como ya muchos de vosotros sabréis, se está dando bandera blanca a macro proyectos energéticos que amenazan la estabilidad de nuestro territorio. Magda es tan solo uno de ellos: se trata de una mega planta solar de producción de energía fotovoltaica situada en les Coves de Vintomà y en Benlloch, afectando a centenares de hectáreas de precioso y productivo terreno agrícola, con su línea de MAT propia similar y paralela a la anteriormente descrita. Es un proyecto privado, para beneficio privado, trazado desde despachos extranjeros sin contar con la realidad territorial local.
Son muchísimas las opiniones en contra y protestas basadas en estudios técnicos muy claros sobre los impactos ambientales, sanitarios, sociales, económicos, territoriales… de este tipo de proyectos, e Itinerantur se suma a la protesta junto a muchas otras empresas y organizaciones, asociaciones, formaciones políticas de diferentes signos, ayuntamientos, para tratar de hacer frente a semejante barbarie. Como siempre, son las sociedades rurales las que se ven afectadas por decisiones tomadas en capitales lejanas, quedando miles de personas y sus familias privadas del derecho a decidir sobre su vida, su futuro y su tierra.
Aquí os dejamos el manifiesto de voluntades y compromisos al que nos unimos, secundado por más de 70 profesionales, emprendedores, empresarias del territorio, asociaciones, políticos, administraciones públicas… para denunciar estos macro proyectos y exigir acción política clara para frenarlos:
MANIFEST DE VOLUNTATS I COMPROMISOS EN DEFENSA DEL TERRITORI FRONT A MACRO-PROJECTES ENERGÈTICS I INDUSTRIALS.
Davant de la magnitud i quantitat de projectes que es volen implementar en el territori rural i com a representants del sector empresari agrari, gastronòmic i turístic, ens hem unit per tal de crear un manifest que mostre la nostra preocupació, voluntat i reclamacions com a veïnes i teixit essencial en les zones rurals de Castelló, que puga ser ratificat i al qual es puguen sumar persones de capes i procedències molt diferents de la societat castellonenca i, en general, valenciana. Magda (i la MAT -Molt Alta Tensió- associada), projecte que afecta a 13 municipis de diferents comarques de la província de Castelló, és urgent, però sabem que hi ha i vindran més macro projectes fotovoltaics. Creiem que no és sols un problema energètic sinó transversal –rural, social, cultural, econòmic, turístic, paisatgístic, ambiental- i per això manifestem:
- El territori rural i la seua xarxa socioeconòmica estan directament lligats al paisatge: el cultiu i la ramaderia tradicionals són l’aliment, la despensa del nostre poble, dels nostres restaurants, el nostre jardí per a les cases rurals, la malla sobre la qual s’assenta la nostra biodiversitat, l’escenari incomparable de les experiències turístiques per les quals ens visita cada volta més gent.
- Si ens deixem envair per plaques solars i altres macro projectes traçats a cegues per promotores, perdre’m el nostre dret a decidir què, quan i com cultivar, el dret futur a decidir a què dedicar el nostre sòl i, per tant, la nostra identitat com a poble rural.
- Ningú no està en contra de les energies renovables: seria com estar en contra del nostre present i del futur de les i els nostres descendents. Moltes persones que es manifesten en contra de projectes com Magda-MAT utilitzen, de fet, energies renovables en el dia a dia del seu negoci i de les seues vides familiars.
- El radical canvi del paisatge degut al projecte Magda-MAT afectaria no sols als cultius de secà o al ramat -per afecció directa a les pastures per a la ramaderia extensiva d’ovelles i cabres, o per la impossibilitat de gestió adequada dels purins segons la normativa vigent- sinó també directament al valor d’un recurs, el paisatgístic, fonamental per mantindre la singularitat de l’oferta turística, així com a la gastronomia i a la imatge de marca territorial que tant estem treballant des dels sectors públic i privat durant tants i tants anys. De fet, estratègies turístiques de producte como és “Creaturisme”, impulsades per la Generalitat i recolzada per les entitats locals i empreses turístiques, i que són el resultat de l’aplicació de la Llei 15/2018, de 7 de juny, de la Generalitat, de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat Valenciana, es veurien afectades negativament en el seu desenvolupament amb l’execució de projectes com Magda-MAT.
- És de vital importància garantir una distribució lògica de futures instal·lacions i activitats energètiques que no destrossen, fragmenten o eliminen el territori rural.
- És més que aconsellable i demanem encaridament que es treballe de manera transversal entre administracions amb diferents competències per tal de tindre el màxim coneixement possible amb una òptica horitzontal, vertical, de 360 graus, donat que, com s’ha dit, és un problema que va més enllà de l’energia.
- Les persones i xicotetes empreses del territori tenim força per a exigir canvis, reclamar accions i entrebancar projectes que poden malbaratar el nostre territori i el nostre futur, però no tenim el poder directe de canviar les lleis i/o promulgar-ne de noves. Per això, necessitem el major recolzament possible de les nostres representants polítiques i que estiguen sempre al costat de la seua gent, siga quin siga el seu color polític.
- És d’extrema necessitat crear taules de treball actives i obertes amb diferents perfils tècnics, administracions públiques, sector privat local i sempre amb persones del territori rural en les diferents regions valencianes afectades (i, en concret, a les comarques rurals de Castelló), per tal de desenvolupar les accions legals que calguen per posar fi als projectes com Magda-MAT, reordenar el territori fent-ho a la mida de les persones que l’habiten, distribuint les energies renovables d’una manera racional i equilibrada per la nostra terra, així com impedir que tornen a ocórrer barbaritats urbanístiques, socials i ambientals que ja es pensaven desterrades de les nostres vides.
- És necessari protegir el mosaic mediterrani i la seua diversitat ambiental i cultural: l’arquitectura de la pedra seca (Patrimoni Immaterial de la Humanitat), les oliveres (algunes d’elles monumentals), els masos i el model ancestral d’habitació dispersa del territori, les garroferes, les vinyes, els ametlers i tota la biodiversitat que envolta el cultiu de secà i que forma part de la nostra identitat. És un paisatge que serveix com a connector ecològic entre espècies silvestres i entre persones, ens dona sobirania alimentària a totes i tots -no només els i les que habitem dit paisatge- i millora la nostra salut física i mental pel fet solament d’existir.
- Finalment, com s’ha fet ja en altres regions espanyoles i europees, és més que urgent plantejar noves figures legals de protecció, millora i conservació dels nostres agro-ecosistemes (a l’estil dels Parcs Agraris de Catalunya, per exemple, o el cas de la denominada “Toscana valenciana” de Fontanars dels Alforins), de tal forma que hi haja un marc legislatiu superior que puga impedir el seu malbaratament present i futur i garantisca accions per mantindre vius els espais de vida i treball rurals.
A DATA DE 17 DE FEBRER DE 2022, RECOLZEN AQUEST MANIFEST:
- Col·lectius per la defensa del territori i associacions professionals dels sectors agroturístic i gastronòmic de Castelló:
- Associació Nostra Terra (Les Coves de Vinromà)
- Asociación de recolectores y cultivadores de trufa de la provincia de Castellón
- Indicació Geogràfica Protegida (IGP) “Vins de Castelló”
- Associació Intermunicipal de Dinamització i Promoció Econòmica de la Plana de l’Arc
- Ruta del Vi de Castelló (Federació d’Enoturisme de la Comunitat Valenciana)
- CV Activa – Associació d’empreses de Turisme Actiu i Ecoturisme de la Comunitat Valenciana
- Entitats privades (empreses i autònoms) del sector agroturístic i gastronòmic de Castelló:
- Miel Apigolosa
- Mas de Rander SAT
- Bodegas y viñedos Baron D’alba SL
- Formatgeria la PLANETA
- Terrenae
- Malærba
- Pou de Beca restaurant, allotjaments i agroturisme
- Taberna Pikapote
- Casa rural Masia la Paz
- ACTIO Birding
- REOIBA 447 SL
- Olis Cuquello
- Rural d’Enrieres Coop V
- Oleícola del Penyagolosa, Coop. V.
- Carnisseria Mari Paz
- Mas de L’Escolanet
- Casa Julian
- LMMGRUP SL
- Porcs La Selleta
- Floren Mateu Martí
- La Pelejaneta,SL
- Mos de Bresca
- Forn del Parral
- Celler Castells i Montoliu
- Mas de Les Garroferes
- Mas del Sandungo
- Noguera Asociación de Desarrollo Rural Coop. V
- FOREST-TUBER COOP V. Cooperativa de Treball Associat.
- AGROFORESTAL DE PENYAGOLOSA S.L.
- VIUNATURA, S.L.
- Celler les Mules
- Tot de Poble lactis artesans
- La Casa de Neu
- Almond Rural
- Bodega Flors
- HOTEL RESTAURANTE RURAL CAU BLANCH
- HORTALIZAS AGAPITO S.L.
- OSCAR GARCÍA BARRACHINA
- CAL MISTERO RESTAURANT.
- M. Robres S.L.
- Venta la Gaspara
- Viñedos y Bodegas Mayo García SLU
- Mar de Boires
- ITINERANTUR -Rutas. Cultura. Natura. S.L.
- Mas de l’Avenc
- Martí Roca Ecològic SCP (Lo Canetà)
- Hilario Jaime Ripollés
- Asador L’Illa
- Vitivinicola de Cabanes SLU
- Turrones y helados Barberá S.L.
- Aus camperes Benjamin Pitarch
- Casa rural Ca Pelegrí
- CASA PERITO S.L.
- Celler Barranc dels Cirers
- Celler L’Estanquer, S.L.
- Serreta Group
- La Sària Turisme S.L.
- Masía Aitona
- D’Armela
Para terminar, os animamos a que leáis esta carta abierta, clarísima y técnicamente muy valiosa, escrita por Ferran Dalmau i Rovira, ingeniero forestal y miembro del colectivo ciudadano Salvem el Realenc (Carcaixent), al presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Sencillamente magnífica.