Sigues Robinson Crusoe per un dia!

 en Turismo responsable

Series capaç de sobreviure en una illa deserta?

Nombrosos programes ens mostren les peripècies de supervivents televisius, desterrats en llocs increïbles, però no cal allunyar-se tant en l’espai ni en el temps per a trobar xicotets paradisos, despertar els sentits i la intuïció.

Seguint l’exemple de Robinson Crusoe, l’heroi de la novel·la de Daniel Defoe que passa 28 anys en una remota illa deserta, Itinerantur et pregunta… Series capaç de viure de la natura en l’entorn rural dels anys 50? En esta gimcana a Costur vam reptar els participants perquè ho feren.

image

Tots els participants atents i preparats per a començar la gimcana de supervivència.

Durant un dia sencer vam posar a prova els membres de l’Associació Cultural La Fontanella i altres habitants de Costur per a vore si eren capaços de reconéixer plantes que serviren d’aliment, extraure llavors, recol·lectar productes del camp, fabricar un canyís, treballar el vímet, construir un mur de pedra seca, utilitzar el llavador municipal… en definitiva, els vam reptar a traslladar-se al passat i viure del que la natura ens ofereix.

A les 10 del matí del dissabte 9 de setembre començàrem en dos grups diferents: l’equip de la saviesa veterana i l’equip de la frescor juvenil. El seu primer repte feia referència a elaborar un aliment per al dinar. Serien capaços de trobar ametllers i oliveres, recol·lectar el seu fruits i preparar-los per a consumir-los? Reconeixerien les fulles d’una creïlla entre les variades plantes de l’horta? Podrien trobar llavors fèrtils de tomates per a aconseguir una pròspera collita a la temporada següent? Trobarien la xicoteta i aromàtica saborija en la zona forestal? En una vida en contacte amb la natura, reconéixer els aliments i comprendre les claus del seu creixement són fonamentals per a la subsistència i este tipus de sabers populars està caient en l’oblit. Tot i així, entre riures, dubtes, respostes i diversió van aconseguir superar les proves.

image

Dos dels participants extraient llavors de tomates per a la temporada següent.

Quasi sense descans passem a proposar-los el segon repte: què sabien sobre l’aigua i els seus usos? Serien capaços de demostrar mitjançant un experiment la raó per la qual apareixen els brolladors? Podrien deixar neta una peça de roba utilitzant el llavador municipal? Dues proves que semblaven d’allò més senzilles es van convertir en grans reptes de logística i van provocar un divertit caos.

image

Aprenent la formació d’un brollador amb un experiment pràctic. Utilitzem aigua, arena i argil·la.

Després d’este matí tan mogut, vam parar per a fer un dinar de germanor, en el qual, entre d’altres coses, vam poder provar un dels productes elaborat al matí: boletes de creïlla amb ametlla i xocolata ratllada.

image

Un dels equips aprenent la tècnica i els usos del canyís.

Ja teníem aliment i aigua, així que calia fer una passa endavant cap a la supervivència: construir un refugi i alguns estris útils per a la vida diària. Som realment conscients de la creativitat dels nostres avantpassats per a emmagatzemar o transportar productes abans de l’era del plàstic? Vam posar en valor tres elements de la natura: les canyes, el vímet i la pedra. Elaborar un canyís i alçar un mur de pedra seca rememorant les antigues tècniques de construcció no va ser fàcil, però encara ho va ser menys la fabricació de les cistelles de vímet! És clar que ho vam fer amb paper de diari que l’imita i no amb vímet, però… ningú haguera dit que fóra tan complicat! Això sí, després de molts esforços i d’un bon treball en equip, al cap d’una hora tothom tenia la seua cistella feta per a endur-se-la de record o regalar-la. Hi va haver qui fins i tot va fer cistelles amb tapa o cendrers!

image

Un dels equips després d’acabar un mur de pedra seca… els pareters eren en realitat enginyers!

Avui dia estem acostumats a utilitzar els nostres coneixements en un treball per aconseguir diners i després intercanviar-los per productes, però realment són poques les coses que som capaços de crear per nosaltres mateixos.

Durant una jornada completa vam posar a prova la nostra creativitat, els nostres sabers i habilitats al mateix temps que recuperàvem activitats tradicionals respectuoses amb la natura. Ara hauríem de preguntar-nos com de lluny estem d’ella i si realment seríem capaços de sobreviure si això no haguera sigut un joc… No hem d’oblidar que si vivim és gràcies a ella!

___

Esta activitat va ser realitzada en col·laboració amb l’Associació Cultural La Fontanella de Costur i el Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I. Si voleu contractar activitats similars, poseu-vos en contacte amb nosaltres.