Ana Penyas ha sigut la primera col·laboració de la nova secció Un café con… que ocuparà lloc al blog d’Itinerantur.
Rebem a l’autora de Todo bajo el sol molt il·lusionats. La seua passió per comunicar, transmetre i provocar reflexió en la nostra societat mitjançant la imatge, va de la mà de la filosofia d’Itinerantur com a Traductors de Paisatges: treballar sempre al costat de qui habita el lloc, entenent el turisme sostenible i responsable com l’única opció de turisme per a garantir la millora de la qualitat de vida de la població local dels llocs visitats. La conservació del patrimoni és la forma de crear consciència i incentivar el respecte cap a totes aquelles persones que lluiten diàriament pel seu entorn natural i cultural.
Un art ple de força i vida.
Avui prenem un cafè amb Ana Penyas, qui ens parlarà de la seua última novel·la gràfica, Todo bajo el sol. Una mirada històrica a la transformació de la costa valenciana com a conseqüència del turisme de masses i la gentrificació.
Recordem que Ana va ser guardonada l’any 2018 amb el Premi Nacional de Novel·la Gràfica, l’any 2017 va rebre el reconeixement d’autora revelació en el saló de Barcelona i l’any 2016 el premi FNAC- Salamandra Gràfic, entre d’altres.
Todo bajo el sol sorgeix en un moment en què el turisme de masses es troba al debat públic. Preguntes com, per exemple, Què ha passat a la nostra costa? Està el nostre patrimoni natural i cultural suficientment protegit? Què està passant al nostre barri? comencen a protagonitzar les converses de veïns i veïnes en molts llocs del territori valencià.
“Este revuelo se estaba gestando en distintos ambientes de la sociedad” afirma Ana.
L’autora, mitjançant l’art del còmic, dóna veu als habitants de l’horta, aprofundint en el context històric, en el punt de partida de l’activitat turística en aquest territori.
“No quería quedarme en un pantallazo porque la realidad caduca rápido, me di cuenta de que tenía que profundizar en cómo habíamos llegado hasta aquí. Es en los años 50 y 60 con la dictadura, cuando empieza a generarse dicho tipo de modelo de turismo que irá tomando protagonismo y estableciéndose en los territorios”.
Ana explica que la seua intenció era compartir opinió, sensacions i preguntes sorgides al llarg de la seua investigació i estudi. Entén la seua obra com una porta a la reflexió.
“Son temas abiertos para los que no tengo una respuesta clara, sino, más bien, todo lo contrario. A mi parecer es una cosa muy compleja. Una puerta a la reflexión que nos llevará a profundizar”.
Durant la novel·la, vas descobrint els personatges, el context, la cultura i autenticitat del lloc… El fet que siga gràfica li dóna molta força, credibilitat però, també, duresa.
“No quería ceñirme simplemente en plasmar mis investigaciones y lecturas y que quedara todo ahí, sino compartirlo a través de una novela gráfica. Porque, para mí, es muy importante la comunicación, aquello que comunico y, para ello, la imagen tiene mucho poder. Todo bajo el sol con otro formato de escritura podría ser un ensayo algo denso. En cambio, tratándose de imágenes es algo mucho más accesible y comprensible. Además, hablamos mucho de paisajes que se describen más fácilmente con la imagen”.
En l’actualitat, s’ha ficat en entredit el concepte “dret al turisme” que va ser proclamat per la OMS ara fa 40 anys. Quina opinió tens al respecte?
“Existe una confusión en cuanto a aquello que consideramos derechos. Estamos confundiendo derechos con privilegios. Pero, sin duda, lo que no tiene sentido es que se ponga al turista por delante de la persona que habita un barrio o habita un lugar. Eso sí que no tiene sentido: que tu libertad condicione la libertad del otro. Y ahí… ¿Qué pasa con la libertad?”.
Com investigadora i persona activa en la lluita per la conservació dels barris i el patrimoni cultural i natural, creus que s’estan portant a terme iniciatives que ens donen esperances per pensar que un altre camí és possible?
“Debemos aterrizar en luchas concretas. El mundo es abrumador ahora mismo. El mundo se cambia con lucha colectiva. Debemos entender que ahora mismo existe un malestar en el aire por el momento que estamos viviendo. Pero no podemos caer en el error de evadirnos de la realidad, ese no es el camino”.
Per finalitzar, Ana ens va parlar de la necessitat de la col·laboració en lluites concretes i col·lectives, amb objectius clars i socials que defensen el patrimoni cultural i natural d’un territori que va ser venut al turisme massificat, fa molt de temps.
Des d’Itinerantur, creiem que l’únic camí és l’accessibilitat al turisme sostenible i responsable.
Per això, la feina que desenvolupem amb la formació per a la conservació i la consciència ecológica, així com la posada en valor d’experiències naturals i culturals sostenibles, són una ferramenta clau en el canvi.
Ha sigut tot un plaer comptar amb el testimoni d’Ana Penyas. Hem de donar-li les gràcies pel seu temps i les seues reflexions plenes de consciència i estima als qui van haver d’abandonar el seu lloc i als qui es van quedar com a estranys en la seua pròpia terra.